

Fotografie is voor mij al lang geleden begonnen, in Breda, waar ik destijds woonde. Tijdens schooltijd, (dat heette spibelen) bij de fotograaf in de buurt allerlei klusjes opknappen, zwart/wit schoolfoto’s afdrukken en ontwikkelen (honderden) en kermis foto’s maken en natuurlijk ook ontwikkelen. Daarna een echte “stage” bij een vakfotograaf waar je leerde (6×6) zwart/wit negatieven te retoucheren met een potlood of penseel.
Daarna veel bruidsreportages gemaakt, meestal met Leica en of Hasselblad 6 x 6, in het begin in zwart/wit later in kleur, negatieven uitzoeken bestellen in een vaklab en dan met een mes aan de slag om nog wat extra vorm aan het album te geven.
Freelance reportages gemaakt in Breda en omstreken en in Turnhout voor een fotograaf in Baarle Nassau.
In dienst nog veel foto’s gemaakt, de fotoclub op de kazerne gerund, 840 zwaar transport veel foto’s, later in Seedorf en Keizersveer.
In de tijd daarna wel foto’s gemaakt maar niet voor broodwinning.
Later in de software gegaan en voor RIX International de vertegenwoordiging gekregen in Europa daarna US bedrijf overgenomen. Rix maakte foto editing software en we hebben toen een programma voor Sikkns schilders geïntroduceerd, met veel succes, het werd in diverse bedrijfs-onderdelen ingezet, maar politiek heeft ons daar genekt.




Digitaal
tegenwoordig gaat het meeste digitaal, pixels dus, in Zwart/Wit heel eenvoudig, een heel groot dambord waar vlajes zijn ingevuld, echt Zwart/Wit is alleen het dambor ingevuld met Zwart of Wit per vakje, Monochroom of Grijstonen, dan wordt het iets complexer, dan zijn het blokjes op over elkaar geplaatste damborden met grijs waarden (van 1 tot 256) , met kleur wordt eigenlijk het zelfde gedaan maar dan met 3 of 4 kleuren, voor foto’s is dat meestal R(ood), G(roen) en B(lauw), voor de drukkerijen is dit meestal C(yaan), M(agenta), Y(ellow) en K(zwart) (blacK).
Zo’n stapel dam borden kan in grootte aardig oplopin, als je nagaat dat voor een foto van 1 cm2 met gedrukte resolutie (scherpte) van 100 L(ines) P(er) I(nch) dan is een beeldresolutie van 600 D(ots) P(er) I(nch) een bestand nodig is van ??? pixels in dan ligt dit nog aan de kleurendiepte (hoeveel damborden op elkaar) wat het geheel dan nog een keer vermenigvuldigd.
Natuurlijk als het geprint wordt op een printer wordt het nog ingewikkelder, daarom heeft iedere printer zijn eigen stuurprogramma (driver) want het uitrekenen is een behoorlijk werkje voor de computer, er zijn dan ook voor grotere printers speciale stukjes software R(aster) to I(mage) P(rocessor) genoemd, hiermee wordt bijvoorbeeld een beeld vanuit mijn (een) telefoon omgerekend naar een print van 5 meter breed zooals die buiten wel gebruikt worden een voorbeeld berekening, vermenigvuldig de inches van hoogte en breedte met 300 (om een 8 inch bij 8 inch afdruk op een 300 DPI printer wil je 2400 x 2400 Pixels.
take the inches of your image and multiply both the width and height by 300. That means in order to create a 8 x 8 print on a 300 DPI printer, you want 2400 x 2400 pixels.
Voor het trhuis gebruik zijn er weinig RGB printers, de meeste zijn op CMYK gebasseerd (de 4 cartridges) en worden dus allemaal omgerekend door de driver van de printer.